Werelddag van sikkelcelziekte: het H.U.B onthult twee unieke korte films

Brussel, 19 juni 2024 - Ter gelegenheid van de Werelddag van sikkelcelziekte zet het Academisch Ziekenhuis Brussel (H.U.B) de medische vooruitgang en de ervaringen van patiënten in de schijnwerpers met de vertoning van twee unieke films. Deze werken weerspiegelen de voortdurende inspanningen in de strijd tegen deze genetische aandoening

drépano ils connaissent.png

De verhalen van zorgverleners en patiënten

De eerste film, getiteld "Sikkelcelziekte, zij kennen het, en jij?", duurt 12 minuten en is een documentaire die het woord geeft aan de zorgverleners van de hospitalisatie-eenheid van het Erasmus Ziekenhuis en aan patiënten die lijden aan sikkelcelziekte. Door middel van ontroerende getuigenissen biedt deze film een inkijk in het dagelijks leven van degenen die met deze ziekte leven, en belicht het de voortdurende uitdagingen en de compassie van de gezondheidswerkers die hen bijstaan.

De onderzoekers van H.U.B

De tweede film, "Sikkelcelziekte, zij die zoeken", duurt 5 minuten en legt de nadruk op het werk van de onderzoekers van H.U.B. Deze korte film onthult de onvermoeibare inspanningen van wetenschappers om nieuwe therapeutische benaderingen te ontdekken die het leven van patiënten verbeteren. Door de laboratoria te verkennen en de getuigenissen van de onderzoekers te verzamelen, biedt deze film een fascinerend inzicht in de zoektocht naar innovatieve oplossingen tegen deze genetische ziekte.

Dorine, de eerste Belgische patiënte behandeld bij H.U.B

Ook het getuigenis van Dorine, de eerste Belgische patiënte die met gentherapie werd behandeld in het H.U.B , wordt gepresenteerd. Vandaag vertoont Dorine bijna geen symptomen meer, wat een enorme hoop biedt voor andere patiënten. Voorheen konden patiënten zonder compatibele donor niet op genezing hopen. Tegenwoordig, met gentherapie, is er zelfs zonder compatibele donor hoop op genezing. Het blijft echter een complexe procedure, niet zonder bijwerkingen. Niet alle patiënten zullen waarschijnlijk baat hebben bij deze behandeling, en het zal noodzakelijk zijn om zorgvuldig de voor- en nadelen van deze procedure af te wegen.

Het H.U.B maakt een doorslaggevende wending in de behandeling van sikkelcelziekte met gentherapie

Sikkelcelziekte: Een therapeutische revolutie

19 juni 2024: Speciaal Evenement bij het H.U.B

Hematologie