BLAUWE MAART : Het H.U.B biedt snelle diagnoses voor mogelijke darmkankers

Gaat het om darmkanker of niet? Voor een snelle diagnose kan je terecht bij de afdelingen Gastro-Enterologie en Digestieve Oncologie van het Erasmeziekenhuis en het Jules Bordet Instituut.

colon

Gaat het om darmkanker of niet? Voor een snelle diagnose kan je terecht bij de afdelingen Gastro-Enterologie en Digestieve Oncologie van het Erasmeziekenhuis en het Jules Bordet Instituut. Deze service is er speciaal voor wie waarschuwingssignalen ervaart, positief test op bloed in de stoelgang, of een verhoogd risico heeft. Op 20 en 21 maart wordt een reuzengrote dikke darm opgesteld in de inkomhal van het Erasmeziekenhuis en van het Jules Bordet Instituut. Onze professionals vertellen je meer over dit orgaan en over het belang van screening op darmkanker.

Screening is essentieel!

Elk jaar krijgen meer dan 8.000 Belgen (mannen en vrouwen) een darmkankerdiagnose. 90 % van hen is ouder dan 50 jaar, en een derde daarvan zal overlijden door deze kanker, vaak omdat hij te laat werd opgespoord. Als tijdig wordt ingegrepen, kan je nochtans in 90% van de gevallen genezen van darmkanker. Onze professionals hebben tegenover deze problematiek een traject ontwikkeld voor een snelle diagnose bij patiënten die waarschuwingssignalen merken of voor wie een verhoogd risico geldt. Screening via coloscopie is essentieel: dit vermindert het risico om een colorectale of darmkanker te ontwikkelen én vermindert de mortaliteit ervan met 50 %. Dit onderzoek is niet alleen diagnostisch van belang maar ook therapeutisch: kanker wordt al in een vroeg stadium opgespoord, en tegelijk wordt ook zijn mogelijke ontwikkeling gedwarsboomd omdat darmpoliepen en kiemende kankers meteen verwijderd worden.

Voor wie is deze screening van belang?

Vanaf de leeftijdsgroep van 50 jaar wordt het risico significant voor heel deze populatie. Vanaf deze leeftijd is het ook gemakkelijk een test af te leggen om te screenen op bloed in de stoelgang. Alle gewesten van ons land bieden deze test aan via een tweejaarlijkse persoonlijke uitnodiging. (Brussel: www.Bruprev.be; Wallonië: www.ccref.org; Vlaanderen: https://www.cvko.vlaanderen/)

Behoor je tot risicogroepen (een erfelijke mutatie zoals familiare adenomateuze polyposis of syndroom van Lynch, een persoonlijke of familiale voorgeschiedenis van poliepen en/of darmkanker, een ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal – ziekte van Crohn of rectocolitis), of merk je waarschuwingssignalen zoals de aanwezigheid van bloed in de stoelgang, een onverklaarbare en langdurige wijziging in de stoelgangfrequentie, buikpijn of onverklaarbaar gewichtsverlies, leg dan een afspraak vast bij onze professionals. Zij plannen je snel in voor een coloscopie.

  • Consultaties gastro-enterologie:

• Jules Bordet Instituut +32 (0)2 541 34 80

• Erasmeziekenhuis +32 (0)2 555 35 04

  • Consultatie voor screening:

Jules Bordet Instituut (indien geen symptomen): +32 (0)2 541 30 55

Sensibilisering met behulp van een reusachtige dikke darm en een mini-expo

Maart is de maand van sensibilisering voor colorectale of darmkankers. Daarom pakken het Erasmeziekenhuis en het Jules Bordet Instituut uit met een sensibiliseringsactie met behulp van een kolossale dikke darm. Je kunt samen met gezondheidsprofessionals doordringen in de binnenkant van de structuur om te ontdekken hoe dit orgaan er in 3D uitziet, en om beter te begrijpen waarom en hoe je jezelf kunt/moet beschermen tegen darmkankers, die tot de dodelijkste kankertypes in België behoren. Afspraak op 20 maart in het Erasmeziekenhuis, en op 21 maart in het Jules Bordet Instituut, telkens van 9 tot 16 uur.