Kinderepilepsie: klinische, therapeutische en neuroontwikkelingsgerichte actualiteit
Op 27 mei organiseert het Epikids Neuro Center van het Academisch ziekenhuis van Brussel (H.U.B.) een seminarie in Brussel. Verschillende Europese en Noord-Amerikaanse specialisten komen er samen om de recente vooruitgang en klinische praktijken te bespreken in de aanpak van zeldzame, complexe of therapieresistente vormen van epilepsie bij kinderen.
Lange tijd beperkt tot een strikt symptomatische aanpak, ondergaat de behandeling van kinderepilepsie vandaag belangrijke ontwikkelingen, dankzij de vooruitgang in fundamenteel onderzoek, verfijnde diagnostische technieken en de opkomst van nieuwe therapeutische strategieën. In Brussel brengt een seminar binnenkort verschillende Europese en Noord-Amerikaanse specialisten samen om deze innovaties toe te lichten en hun klinische aanpak te delen bij de behandeling van complexe, zeldzame of therapieresistente vormen van epilepsie.
Professor Christian Korff, kinderneuroloog in Genève, opent de sessie met een lezing over de ontwikkeling van gerichte moleculen voor de behandeling van monogenetische en refractaire epilepsieën. Zijn werk, op het kruispunt van klinisch onderzoek en genetica, biedt nieuwe therapeutische perspectieven in een nog grotendeels exploratief domein.
Neuropsycholoog Simon Baijot belicht hoe neuropsychologisch onderzoek, aan de hand van casussen, toelaat om de opvolging nauwgezet af te stemmen en cognitieve kwetsbaarheden die samenhangen met epilepsie vroegtijdig te ondervangen.
Psychologe Sophie Carlier zal vervolgens ingaan op de gedragsmatige aanpak van kinderen met epilepsie en een verstandelijke beperking. Ze stelt functionele zorgstrategieën voor, gebaseerd op haalbare doelstellingen en ingebed in het dagelijkse leven van gezinnen en zorgteams.
De chirurgische benadering komt aan bod via twee interventies. Dr. Claudine Sculier bespreekt de voordelen van vroege chirurgische ingrepen bij refractaire epilepsie en benadrukt zowel de epileptische als cognitieve impact van tijdige behandeling. Dr. Sophie Schuind stelt de LITT-techniek (Laser Interstitial Thermal Therapy) voor, een relatief nieuwe benadering in de pediatrie, waarbij epileptogene letsels nauwkeurig kunnen worden behandeld met een gematigd risicoprofiel.
Tot slot biedt Professor Cecil Hahn, kinderneuroloog aan het Hospital for Sick Children in Toronto, een analyse van epileptische aanvallen op intensieve zorgen. Deze zijn vaak subklinisch maar kunnen ernstige gevolgen hebben als ze niet tijdig worden herkend. Als specialist in neuromonitoring en pionier in continu EEG, bespreekt hij de gepaste diagnostische tools en zorgstrategieën voor deze kritieke situaties.
Praktische informatie
Datum: Maandag 27 mei 2025
Tijdstip: 8u30 tot 12u00
Locatie: Auditoire PP. Lambert, Place Arthur Van Gehuchten 4, 1020 Brussel
Deze voormiddag richt zich tot huisartsen, kinderartsen, neurologen, kinder- en jeugdpsychiaters, zorgverleners, psychologen, verenigingen, journalisten en iedereen die betrokken is bij de neurologische gezondheid van kinderen.
Inschrijving & contact: epikids [at] hubruxelles [dot] be
EpiKids NeuroCenter – H.U.B
Contact et inscription : epikids [at] hubruxelles [dot] be (epikids[at]hubruxelles[dot]be)
EpiKids NeuroCenter H.U.B
Liens:
https://www.erasme.be/fr/services/neuropediatrie-0
https://www.huderf.be/fr/services/neuropediatrie
https://ligueepilepsie.be/Seminaire-EPILEPSIE-PEDIATRIQUE.html
Service de Neurochirurgie Neurochirurgie | Hôpital Erasme