Eén enkele Medische Raad: een evidentie om samen vooruitgang te boeken
Het Academisch Ziekenhuis Brussel (H.U.B - de koepel van Erasmeziekenhuis, Jules Bordet Instituut en Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola) telt meer dan 800 artsen. Met het oog op verbetering van samenwerking, zorgtrajecten én communicatie tussen de diensten hebben de artsen zich eind december uitgesproken voor de oprichting van één enkele Medische Raad. De evidente uniciteit zal echter evenzeer de identiteit van elk ziekenhuis respecteren. Deze vorm van transversale vertegenwoordiging van het medisch beroep maakt het mogelijk de gezamenlijke en de respectieve projecten te ondersteunen, voor de geneeskunde van vandaag en van morgen.
Het hele medisch corps onder één koepel
Gezien de academische connectie van elk ziekenhuis met de ULB (Université Libre de Bruxelles) werkten de drie respectieve medische raden in het verleden al geregeld samen. De oprichting van het H.U.B (Hôpital Universitaire de Bruxelles) als Academisch Ziekenhuis van de Stad Brussel (oktober 2021) heeft deze samenwerking geconsolideerd. In deze context lag een gemeenschappelijke governance dan ook al snel voor de hand. De H.U.B-artsen vergaderden op 20 december 2022 en kozen met meer dan 80% van de stemmen voor de installatie van één enkele medische raad. Deze vorm van vertegenwoordiging van het medisch beroep binnen het ziekenhuisbestuur moet de samenwerking tussen de diensten en de goede verdeling van activiteiten faciliteren en verbeteren. In de toekomst zullen de vertegenwoordigers van de artsen in deze enige Medische Raad worden benoemd tijdens nieuwe verkiezingen bij de start van het academiejaar. De verkiezing zal met elektronische stemming plaatsvinden.
Eenmaking met respect voor de identiteit van elk ziekenhuis
De Medische Raad heeft als taak de medische activiteit te coördineren, de kwaliteit van de zorg te bevorderen, de voor iedereen binnen de ziekenhuisnetwerken toegankelijke patiënttrajecten te harmoniseren, en de geest van samenwerking tussen de artsen te handhaven. Het Academisch Ziekenhuis Brussel ontwikkelt zich via zijn governance en zijn transversaliteit, maar een topprioriteit blijft intussen het vrijwaren van de identiteit van elke instelling, zowel voor de medewerkers als voor de patiënten. Elke instelling geniet immers nationale en internationale faam voor haar projecten en haar medische vooruitgang: dit geldt op oncologisch, pediatrisch én op specialisatieniveau.
Communicatie is een echte uitdaging
Geregelde bijeenkomsten van alle H.U.B-artsen zijn noodzakelijk opdat dit unieke medisch project door iedereen gedragen en gedeeld blijft worden. De gespreide ligging op twee ziekenhuiscampussen (Anderlecht en Laken) is de grootste uitdaging wat communicatie tussen de teams aangaat, vooral als hiervoor de aanwezigheid van leden van de medische beroepsgroep vereist is. Het gebruik van relevante communicatiemiddelen op de juiste momenten blijft een aandachtspunt voor de goede werking van de instelling.
Krachtenbundeling met het oog op de drievoudige missie: zorg, onderzoek en onderwijs
Het Academisch Ziekenhuis Brussel biedt als academische structuur met tal van onderzoekers en onderzoeksartsen een stimulerende biotoop die een continue rekrutering van jonge specialisten mogelijk maakt. Die jeugdigheid krijgt echt een plaats binnen de instelling en mag rekenen op de coaching door de ervaren anciens in de diensten. De medische staf werkt daarnaast nauw samen met de vele paramedische teams, de ondersteunende diensten (IT, HR, ...) en de huisartsen. Het waarborgen van de best mogelijke zorg voor de patiënten blijft immers continu het einddoel.