Digestieve oncologie

“Onze activiteiten omvatten opsporing, diagnose, beoordeling, behandeling en opvolging van deze tumoren. Onze specialisatie situeert zich rond de raakvlakken van de gastro-enterologie, de medische oncologie (kankerbehandeling langs systemische weg en met medicatie) en de digestieve chirurgie: drie afdelingen waarmee we nauw samenwerken. 

Onze specialisaties

De interziekenhuisafdeling Digestieve oncologie is opgesplitst in 5 sectoren:

  • Kanker van het bovenste gedeelte van het spijsverteringskanaal (slokdarm en maag)
  • Kanker van de dikke darm, het rectum en de anus
  • Leverkanker (lever en galwegen)
  • Pancreaskanker (alvleesklier) binnen een geaccrediteerd multidisciplinair expertisecentrum 
  • Neuro-endocriene tumoren, behandeld in samenwerking met de afdeling Nucleaire geneeskunde via het NET ULB Center. Dit referentiecentrum is geaccrediteerd op Europees niveau.

De dienst heeft in een multidisciplinair partnership een erkende expertise ontwikkeld en biedt snelle behandelingen (‘fast track’) en innovatieve therapieën voor slokdarm-, pancreas-, lever- en darmkankers.

De behandeling van kanker is altijd een multidisciplinair verhaal. Daarom werken de (gastro-)oncologen van de afdeling dag na dag samen met meerdere andere medische afdelingen en specialisaties. Screening, diagnosevorming en follow-up van kankers van het spijsverteringssysteem worden uitgevoerd in samenspraak met de gastro-enterologie (vooral endoscopie), de radiologie, de nucleaire geneeskunde en de anatomopathologie. De therapeutische benadering van haar kant past in een medisch-chirurgische samenwerking die de digestieve chirurgie integreert en zich verder uitstrekt over de medische oncologie, de radiotherapie, de nucleaire geneeskunde, de interventionele radiologie en endoscopie enz.

Onze team

Image
ulb logo

Onze specialisten

pierre smeesters labo

Onderzoek

De interziekenhuisafdeling voor digestieve oncologie initieert en werkt mee aan diverse activiteiten rond klinisch onderzoek die worden geïntegreerd in het zorgprogramma.

  • In samenwerking met de farmaceutische sector lopen er momenteel meerdere klinische studies, waaronder studies die werden gelanceerd vanuit de academische sector. Doelstelling: nieuwe en innovatieve behandelingen tegen kanker (immunotherapie, precisiegeneeskunde enz.) bestuderen en evalueren.
  • Programma’s voor translationeel onderzoek (d.w.z. het domein tussen fundamenteel onderzoek in laboratoria en klinische tests bij de mens) lopen in samenwerking met meerdere onderzoekslaboratoria in België en in het buitenland. Binnen het HUB-ULB-netwerk functioneert de afdeling Digestieve oncologie vooral met het LGE (Laboratoire de Gastroentérologie expérimentale) van de geneeskundefaculteit van de ULB en met het GI Lab van het Jules Bordet Instituut.

Publicaties